Alejandro Davidovich Fokina: ‘Ik moest resetten’ | ATP-tour

Na een hobbelige start van het seizoen, arriveert Alejandro Davidovich Fokina op de Mutua Madrid Open en vliegt hoger dan ooit nadat zijn jaar in stijl van start ging op de Rolex Monte-Carlo Masters vorige maand.

De Spanjaard produceerde agressieve en explosieve optredens terwijl hij naar zijn eerste finale op tourniveau steeg tijdens het ATP Masters 1000-evenement, en klom naar een carrière-high nr. 27 bezig.

Het was een welkome terugkeer in vorm voor Davidovich Fokina, die had geworsteld om de resultaten van zijn harde werk te behalen die hij in de eerste maanden van het seizoen verdiende. De 22-jarige was 4-9 in het jaar voorafgaand aan zijn aankomst in het Prinsdom en gaf toe dat hij leeg was na zijn nederlaag in de eerste ronde in Marrakech begin april.

“Het begin van het seizoen was zwaar”, vertelde Davidovich Fokina aan ATPTour.com. “De week ervoor speelde ik in Marrakech en verloor ik in de eerste ronde. Ik moest mijn geest resetten omdat het niet goed ging. Ik nam drie dagen vrij en ging weg om mijn geest los te koppelen. Ik bleef aan mijn conditie werken, maar ik zette mijn telefoon uit, ik was gewoon boeken aan het lezen en probeerde te zien wat ik met mijn leven wilde doen.

“Ik nam zaterdag een vlucht naar Monte Carlo en speelde toen zondag en ik dacht ‘oké, het maakt me niet uit’. Ik wilde gewoon mijn geest resetten. In de eerste ronde speelde ik tegen [Marcos] Giron op het centre court en het was leuk en ik was nerveus, maar het voelde anders. Ik was opgefrist en het was goed.”

Na zijn openingsoverwinning ontmoette de opnieuw gefocuste Spanjaard vervolgens de nummer 1 van de wereldranglijst. 1 Novak Djokovic, die voor de tweede keer dit seizoen deelnam aan een evenement. Davidovich Fokina vocht hard voor een volgepakt Court Rainier III om de Serviër omver te werpen met 6-3, 6-7 (5), 6-1 voor de grootste overwinning uit zijn carrière.

Voor de tweevoudig ATP Challenger Tour-kampioen was het opnieuw een belangrijk moment in de ommekeer van zijn fortuin.

“Vanaf het begin van het toernooi had ik niet gedacht dat ik de finale zou halen. Ik had een zeer zware loting”, zei Davidovich Fokina. “In de tweede ronde had ik Djokovic. Hij had niet veel wedstrijdritme, dus ik dacht dat ik een kans had om die wedstrijd te winnen. Na die overwinning had ik veel vertrouwen in mezelf.

“Het begin van het seizoen was zwaar, want in veel wedstrijden had ik veel controle, maar dat ontsnapte en ik verloor. Maar na het verslaan van Djokovic werd alles meer zelfvertrouwen en begon ik in mezelf te geloven en mezelf te pushen om te zien waar mijn grenzen liggen. ”

Hij pushte zichzelf en behaalde nog meer overwinningen tegen David Goffin, Taylor Fritz en Grigor Dimitrov, voordat de nummer één wereldkampioen werd. 5 Stefanos Tsitsipas stopte hem in de finale.

Door door te gaan naar zijn eerste kampioenschapswedstrijd op tourniveau, werd Davidovich Fokina beloond voor al het harde werk dat hij de afgelopen tien jaar in zijn spel heeft gestoken.

Een cruciale figuur achter het succes van de 22-jarige is coach Jorge Aguirre. Het paar heeft een lange en vruchtbare relatie gehad nadat ze in 2011 begonnen samen te werken bij Racket Club Fuengirola, Malaga.

“Ik begon met hem toen ik 11 was. Hij is duidelijk mijn coach, maar hij lijkt meer op mijn vader”, zei Davidovich Fokina met een glimlach. “Hij leert me elke dag nieuwe dingen en houdt me in het gareel. De goede lijn. Omdat je soms naar een lijn gaat die je niet zou moeten doen. Zonder hem en zijn hulp was ik geen tennisser geweest.”

Misschien vind je dit ook leuk: Coaches’ Corner: ‘Slechte psycholoog’ spelen tegen Foki The ‘Volcano’

Onder leiding van Aguirre heeft Davidovich Fokina twee ATP Challenger Tour-titels gewonnen, deelgenomen aan de Intesa Sanpaolo Next Gen ATP Finals in 2019 en gestaag gestegen op de ATP-ranglijst.

Nu zijn zijn doelen voor de rest van het seizoen duidelijk.

“Ons doel dit jaar was om Top 20 te worden. Maar na de start van het seizoen stond ik rond de nr. 50 en een beetje worstelen. Maar om na Monte Carlo in de Top 30 te staan, is er veel veranderd”, zei Davidovich Fokina. “Ik moet meer in mezelf geloven en ambitieuzer zijn. Ik wil Top 20 zijn voordat het kleiseizoen voorbij is. Daarna zullen we zien wat er gebeurt.”

De Spanjaard, die onthulde dat hij graag naar de Marvel-films kijkt als hij niet meedoet, begint maandag aan zijn Mutua Madrid Open-campagne tegen Lloyd Harris. Het zal de eerste keer zijn dat Davidovich Fokina dit jaar in eigen land speelt en hij grijpt deze kans graag aan.

“Voor mij is het zo spannend om in Spanje te spelen. Je speelt voor je mensen en de Spaanse fans”, zei Davidovich Fokina. “Het is mijn derde jaar dat ik hier in Madrid speel en het is altijd leuk omdat je de steun en de energie kunt voelen die de mensen je kunnen geven. Na wat ik in Monte Carlo heb gedaan, heb ik meer vertrouwen om goed te spelen en ik zal er echt van genieten.”

Leave a Comment