David Goffin: ‘Ik vroeg me af of ik ooit weer dezelfde zou zijn’ | ATP-tour

De weg terug van een blessure in de professionele sport kan een lange, vermoeiende en frustrerende reis zijn. Vraag het maar aan voormalig wereldnr. 7 David Goffin.

De afgelopen 12 maanden waren de zwaarste die de Belg heeft meegemaakt sinds hij zijn ATP Tour-debuut maakte in 2011 nadat hij zijn seizoen 2021 in augustus moest beëindigen vanwege een knieblessure.

Vorige maand keerde Goffin terug naar de winnaarskring in Marrakech en veroverde hij zijn zesde titel op tourniveau op het ATP 250 gravel-evenement. Het was een belangrijk moment voor de 31-jarige, die enkele weken eerder nog aan zijn toekomst had getwijfeld.

“Het winnen van Marrakech betekende veel. Ik heb het afgelopen jaar moeilijke momenten gehad”, vertelde Goffin aan ATPTour.com. “Eerst met mijn knie. Ik moest mijn seizoen in augustus beëindigen en toen begin dit jaar worstelde ik met mijn spel. Ik had last van mijn knie in Sydney, ik moest me terugtrekken uit mijn wedstrijd tegen [Andy] Murray. Er waren veel dingen in mijn hoofd. ‘Zou mijn knie ooit nog dezelfde zijn? Heeft het invloed op mijn voetenwerk? Ben ik langzamer?’ Ik vroeg me af of ik ooit weer dezelfde zou zijn.

“Elke dag heb je andere gevoelens in je hoofd. De ene dag heb je een geweldige sessie en voel je je goed en de volgende dag voel je je moe en voel je de bal niet goed. Je denkt dat je traag bent. Op een dag raak je in paniek en dan voel je je sterk en voel je dat je snel weer terug zult zijn. Het kost tijd en je moet het proces vertrouwen en dat was het moeilijkste. Je moet in je team geloven.”

Misschien vind je dit ook leuk: Coach Gigounon over Goffin: ‘We hoeven niet te praten, ik snap het gewoon’

Toen Goffin, die uit was van augustus 2021 – januari 2022, begin april in Marrakech aankwam, was hij nr. 74 op de ATP-ranglijst. Het was zijn laagste positie sinds hij wereldnr. 78 in juli 2014.

Sinds hij de Slovaak Alex Molcan in de finale versloeg, blijft de Belg bloeien. Hij ging door naar de derde ronde van de Rolex Monte-Carlo Masters en heeft deze week de kwalificatie doorstaan ​​op de Mutua Madrid Open, met de nummer 1 op de wereldranglijst. 4 Rafael Nadal wacht in de derde ronde.

Goffin heeft zijn vormverbetering voelen aankomen sinds hij Australië in januari verliet.

“Na Sydney begon ik me zelfverzekerder te voelen in de praktijk en tijdens de gymsessies en ik had zoiets van ‘OK, ik voel me geweldig’,” zei Goffin. “Toen begon ik goed te tennissen en het vertrouwen kwam terug, wedstrijd na wedstrijd.

“Toen kwam de klei en elk jaar wanneer de kleischommel arriveert, is het altijd een goede en belangrijke periode voor mij. In Marrakech won ik de ene slag en toen nog een en toen groeide het vertrouwen. Het winnen van een titel betekende veel na die zware periode.”

De finalist van de Nitto ATP Finals 2017 onthulde dat een cruciale factor achter zijn sterke resultaten het herwinnen van vertrouwen in zijn lichaam was, dat in 2021 was weggevaagd.

“Toen ik in Australië speelde, durfde ik niet op mijn knie te gaan”, onthulde Goffin. “Dan zijn je groundstrokes niet hetzelfde en maak je je zorgen of het aan jou of de knie ligt. Als je dan meer doet, zijn de grondslagen beter, beweeg je beter en dan heb je zoiets van ‘Ja, het was mijn knie’. Dan krijg je het vertrouwen dat je nog niet klaar bent, en het wordt beter.”

ATP WTA Live-app

Hoewel zijn tijd weg van competitieve actie frustrerend was, genoot Goffin van een levensveranderend moment dat begrijpelijkerwijs hielp zijn geest op te peppen.

‘Ik had tijd om te trouwen,’ zei Goffin met een glimlach. “Ik had een huwelijksreis en tijd om een ​​beetje te reizen. Het was goed om tijd te hebben om dingen te doen waar je normaal geen tijd voor hebt. Mentaal was de pauze goed voor mijn hoofd.”

Gedurende zijn carrière heeft Goffin een aantal van zijn beste tennissen op gravel geproduceerd, en bereikte hij de halve finales in Monte Carlo in 2016 en de laatste acht op ATP Masters 1000-evenementen in Madrid in 2017 en in Rome in 2015, 2016 en 2018.

Het is een periode van het seizoen waar de Nitto ATP Finals-finalist van 2017 van geniet als hij terugkijkt op de verschillende toernooistops op de ATP Tour.

“Marrakech was de eerste keer dat ik speelde en ik won, dus het wordt een goed toernooi voor de rest van mijn carrière”, zei Goffin. “Monaco is waar ik woon, dus het is heel leuk om daar wedstrijden te spelen. Het centre court in Monte Carlo met de zee erachter is een van de mooiste rechtbanken.

“Madrid is best bijzonder. Het is de eerste keer dat ik kwalificatie heb gespeeld in ongeveer 10 jaar denk ik. Het is anders vanwege de hoogte en de banen zijn erg snel. Bij regen kan het ook helemaal indoor zijn op drie banen, dus het is net even wat anders. “

Met het vertrouwen hersteld en Goffin terug in de Top 60, wil hij zijn blessureleed stevig in de achteruitkijkspiegel zetten en de komende periode naar meer succes rijden.

“Toen ik aan het seizoen begon, wilde ik klaar zijn voor de gravel en het gras. Het is de beste periode voor mij”, aldus Goffin. “Van april tot juli was dat het belangrijkste doel om klaar te zijn en dat ben ik ook. Ik voel me fit en heb wedstrijden gewonnen. Ik ga nu proberen fit te blijven. Het is goed dat ik veel wedstrijden heb gehad en het vertrouwen groeit.”

Leave a Comment