Marin Cilic: mijn achtertuin, offer en maak kinderdromen waar | ATP-tour

Nou, wie gaat er op het land werken?

Toen mijn grootvader dat van mijn vader, die 14 was, vroeg, was zijn lot bezegeld: hij zou zijn leven beginnen in de tabaksvelden. Een van de ooms van mijn vader, die directeur was van een voetbalclub, had hen bezocht in Medjugorje, een heel klein stadje in Bosnië-Herzegovina. Hij wilde mijn vader meenemen naar Kroatië om zijn opleiding voort te zetten en hem te laten voetballen, wat spannend was, want hij hield echt van sporten.

Maar mijn vader moest thuis blijven om mijn grootouders in de velden en wijngaarden te onderhouden. Mijn grootouders wisten alleen met moeilijke middelen de kost te verdienen, en ze konden het niet alleen. Tegen de tijd dat mijn vader een visioen had buiten de velden – hij ging uiteindelijk in het bedrijfsleven – was het te laat voor hem. Door vroeg in zijn leven thuis te blijven, kon hij zijn kinderdromen niet najagen. Dat zou nooit het pad voor mij worden; mijn ouders waren vastbesloten dat het tijd was om die cirkel te doorbreken.

Medjugorje heeft een bevolking van minder dan 4.000, en het staat bekend om de verschijningen van Sint-Maria, niet om sportief succes. De eerste tennisbaan van de stad werd gebouwd slechts een paar jaar voordat ik met de sport begon, die populairder werd met de opkomst van Goran Ivanisevic. Mijn ouders gaven me een duwtje in de rug om met tennis te beginnen, vooral omdat mijn oom en neef, die toen in Duitsland woonden, speelden. Toen ik zeven was, kwamen ze bij ons thuis en toen ben ik gaan tennissen. Er waren echter heel weinig middelen in het gebied en de baan waarop ik begon was ongelijk en in slechte staat.

Daar kwam de liefde van mijn vader voor de bouw om de hoek kijken. Hij had nog nooit tennis gespeeld, alleen op televisie gekeken. Maar terwijl anderen in onze omgeving kantoren en ruimtes bouwden om te verhuren aan bedrijven, stelde hij zich in plaats daarvan dingen voor die mijn broers en ik met tennis konden doen. We hadden een enorme achtertuin en in 1996, toen ik acht jaar oud was, besloot mijn vader er een tennisbaan in te bouwen. Mijn grootouders vertelden mijn vader dat zijn idee helemaal gek was. Het was echt te gek.

Marin Cilic” />
Fotocredit: Marin Cilic Foundation
Maar mijn vader had een visie en hij wilde me de beste kans geven om te slagen in het leven. Voordat ik het wist, kwamen er grote vrachtwagens opdagen om klei af te leveren. Daaronder was drainage, met zand en andere materialen. Ik herinner me nog dat we in de zomer bijna twee uur nodig hadden om het veld volledig te besproeien, omdat de waterleiding die op onze tuinslang was aangesloten niet erg groot was. We besteedden vaak meer tijd aan het besproeien van de baan dan aan het spelen!

Maar ik wist dat ik geluk had dat ik die rechtbank had. Niemand uit onze omgeving wist wat er nodig was om te slagen in tennis. De weinige mensen die speelden, deden dat voor de lol. Het hebben van de baan was een kans op zich, omdat het mijn liefde voor tennis vanaf het begin heeft aangewakkerd.

De inspanningen van mijn familie maakten me behoorlijk verantwoordelijk toen ik speelde. Ik nam al mijn taken zeer serieus. Ik was uiterst ijverig tijdens de training en volgde alle instructies op. Ik toonde al op jonge leeftijd talent en oefende met een coach in een nabijgelegen stad op 10 minuten afstand, maar verder waren er niet veel kansen voor mij om als speler te groeien.

Toen ik 13 was, schreef iemand een artikel over mijn dromen om Wimbledon te halen. Maar met de middelen die we hadden – als gezin en als stad – was het echt een onmogelijke droom. Behalve mijn vriend Ivan Dodig en zijn broer Mladen waren er niet veel spelers om mee te oefenen in Medjugorje. Ik moest de grootste beslissing van mijn leven nemen toen ik 14 was: thuis blijven bij mijn familie en mijn opleiding voortzetten of naar Zagreb verhuizen – de thuisbasis van het opleidingscentrum van de Kroatische federatie – om mezelf de beste kans te geven om beter te worden.

Ik wist dat het heel moeilijk zou zijn om mijn familie te verlaten, die altijd alles voor me heeft betekend. Maar met hun volledige steun besloot ik de stap te zetten. Er waren nogal wat moeilijke dagen. Gelukkig was Zagreb dicht genoeg bij huis dat ik naar huis kon gaan.

Elke zes tot acht weken stapte ik om 9 of 10 uur ‘s avonds op de bus en arriveerde om 6 of 7 uur ‘s ochtends. Ik zat daar te denken aan mijn droom om proftennisser te worden. Het was vrij onwaarschijnlijk, moet ik zeggen, maar ik deed mijn best.

Ik moest naar elke training in Zagreb komen en ik heb er nooit een gemist. Ik nam de kans zeer serieus en bleef waakzaam, ook al is het op die leeftijd niet zo gemakkelijk, vooral niet als ik van huis ben. Ik moet toegeven dat het zwaar was. Hoe geweldig mijn familie in Zagreb ook was – ik woonde bij mijn peetvader en zijn vrouw – het was nog steeds een overgang naar een grotere stad ver weg van de familie en vrienden waarmee ik opgroeide. Maar ik geloof dat een deel van de kracht, extra kalmte en innerlijke rust die ik vond, voortkwam uit mijn opvoeding en de steun van mijn familie. Ik had altijd het vertrouwen dat God me in de goede richting zou leiden.

Ik probeer altijd terug te denken aan dat begin, want soms betrappen we onszelf op het zoeken naar meer en meer. Ik ben in situaties terechtgekomen waarin ik geen plezier had op de baan. Toen ik voor het eerst begon te spelen, was het altijd voor de lol. Daarom herinner ik mezelf er door de hoogte- en dieptepunten als professionele tennisser aan om ervan te genieten.

<a href=Marin Cilic” />
Fotocredit: Marin Cilic Foundation
Op een bepaald moment in je carrière begin je je af te vragen of je ooit een grote titel gaat winnen of je doelen gaat bereiken. Maar niets is een gegeven. Weet je nog dat krantenartikel over mijn Wimbledon-doelen? Mijn ouders hebben dat nog steeds in huis, en het herinnert aan alle jaren van hard werken om zo ver te komen. Ik bereikte mijn droom om op Wimbledon te spelen, speelde daar in de finale en op de Australian Open, won de US Open en heb het grootste deel van mijn leven doorgebracht met het spelen van het spel waar ik als zevenjarige verliefd op werd. de achtertuin van mijn ouders.

Het is ongelooflijk dat ik in de eerste plaats een professional ben geworden. Ik heb zoveel dromen vervuld waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze zou kunnen waarmaken, en ik heb lang nagedacht over hoe ik anderen zou kunnen helpen hetzelfde te doen. In het begin wist ik eigenlijk niet zo goed hoe. Ik wilde altijd iets terugdoen voor de gemeenschap en ik wilde altijd meer doen. Maar ik wist dat het belangrijk zou zijn om dit systematisch te doen.

Het juiste recept daarvoor vond ik door te lezen Uitschieters: het verhaal van succes door Malcolm Gladwell. Het boek gaat over wat succesvolle mensen voortbrengt, en Gladwell kwam tot de conclusie dat kansen succesvolle mensen succesvol maken, en daar ben ik het absoluut mee eens. Als ik geen kansen had gehad – als mijn ouders geen tennisbaan in de achtertuin hadden gebouwd, als ik nooit naar Zagreb was verhuisd of als ik een van mijn coaches niet op het juiste moment had ontmoet – zou ik het waarschijnlijk niet hebben gehaald hier.

<a href=Marin Cilic” />
Fotocredit: Marin Cilic Foundation
Dat was het idee achter de lancering van de Marin Cilic Foundation in 2016. We doen er alles aan om kinderen in nood te helpen, of het nu gaat om beurzen, motiverende toespraken of door goede begeleiding te bieden om ze in de goede richting te wijzen. Er zijn veel jonge talenten over de hele wereld die uit ontwikkelingsgebieden komen of hun families kunnen ze gewoon niet ondersteunen. Dat talent krijgt uiteindelijk niet de kans om te schitteren. Ik hoop op een wereld waarin alle kinderen gelijke kansen hebben om hun volledige potentieel te bereiken.

We hebben twee grote lopende projecten bij de stichting. Een daarvan is het bouwen van een speeltuin in ontwikkelingsgebieden om kinderen te ondersteunen die geen toegang hebben tot speelruimtes, en de tweede is het toekennen van beurzen aan getalenteerde jongeren in sport, muziek en STEM-vakken. Hoewel ik het geluk heb gehad om mijn droom te verwezenlijken door middel van sport, zijn er op veel gebieden kinderen die het moeilijk hebben. Hen helpen geeft me zulke positieve gevoelens. Als ik ze gelukkig kan maken, ben ik gelukkig.

Ik weet hoe deze kinderen zich voelen, want ik was erbij. Ik herinner me dat ik in die bus zat toen ik thuiskwam uit Zagreb en me afvroeg of ik ooit een professionele tennisser zou worden. Ik wist niet wat de toekomst zou brengen en of mijn doelen mogelijk waren. Voor alle kinderen die vandaag dezelfde vragen stellen, zal ik er alles aan doen om hun dromen waar te maken.

Meer informatie over de Marine Cilic Foundation

– zoals verteld aan Andrew Eichenholz

Leave a Comment