‘Mijn lichaam zei dat je moet stoppen’

MADRID, Spanje — Als Sara Sorribes Tormo haar zin zou krijgen, zou elke wedstrijd meer dan drie uur duren. Maar de onvermoeibare Spanjaard bereikte haar limiet tijdens haar breakout 2021-seizoen, haar om haar spel te verlaten.

Als nummer 47 neemt Sorribes Tormo het op tegen Naomi Osaka in de tweede ronde van de Mutua Madrid Open op zondag. De 25-jarige genoot vorig jaar van het beste seizoen van haar carrière, ze won haar eerste WTA-titel in Guadalajara, behaalde haar eerste WTA 1000-kwartfinale in Miami en klom eerder dit jaar op naar een carrière-high nummer 32.

Maar buiten medeweten van velen, worstelde Sorribes Tormo aan het einde van vorig seizoen met een burn-out. Haar fysieke spelstijl – ze maakte deel uit van drie van de Top 10 langste wedstrijden van vorig seizoen – gecombineerd met een reeks nieuwe ervaringen trof haar afgelopen herfst in Indian Wells.

“Ik was dood”, zei Sorribes Tormo in maart tegen verslaggevers. “Mijn lichaam zei dat je moest stoppen, en ik wilde niet dat het stopte. Dus ik herinner me dat ik naar het ziekenhuis ging omdat ik dacht dat er iets anders aan de hand was omdat ik niet kon spelen. Ik kon bijna niet uit bed komen.” Het was erg moeilijk voor mij om te oefenen, om op de rechtbank te gaan, zelfs voor mij.

“Ik maakte me zorgen. Ik was echt bezorgd. Toen ik naar Tenerife ging, was het voor mij als een berg. Omdat ik een erg fysieke speler ben en ik niet zeker wist of ik de hele wedstrijd zou kunnen voltooien. Normaal gesproken als ik Als je op de baan komt, weet ik zeker dat ik drie uur kan strijden.

“Maar vorig seizoen in Tenerife, ook in Indian Wells, was het niet zo. Dus voor mij was het nog moeilijker.”

Na de US Open won Sorribes Tormo slechts twee wedstrijden voor de rest van het seizoen. Een van die wedstrijden vond plaats tijdens de Billie Jean King Cup in november, waar ze Anna Karolina Schmiedlova versloeg om Spanje naar de overwinning te stuwen.

“Toen ik met Schmiedlova speelde in de Billie Jean King Cup, was dat heel goed voor mij omdat ik moest veranderen”, zei Sorribes Tormo. “Op een gegeven moment kreeg ik kramp en voelde me niet goed. Het was het begin van de derde set.

“Dus begon ik veel naar het net te gaan. Ik maakte zo’n 30 opslagen en volleys. Het heeft me ook geholpen. Je kunt dit en je hoeft niet te wachten als je je slecht voelt om dit te doen.”

Sinds die Schmiedlova-wedstrijd heeft Sorribes Tormo gewerkt om meer service en volley in haar spel op te nemen. Het helpt haar niet alleen om punten in te korten, maar het dwingt haar ook uit haar betrouwbare verdedigingshuls.

“Vorig jaar, voordat ik naar Mexico ging, Silvia [Soler Espinosa, her coach] nam contact op met een man van de statistieken en hij gaf haar een paar papieren van mijn wedstrijden. Ik had 99% succes met serveren en volley. Dus ik begon te denken, misschien moet ik naar het net, want daar win ik meer punten.”

“Vroeger zeiden we dat als je naar veel toernooien gaat, het moeilijk is als je de eerste ronde verliest, maar als je wedstrijden wint, is het nog moeilijker.”

Sorribes Tormo werkt niet alleen aan het verkorten van punten en het spelen van efficiëntere wedstrijden, maar neemt ook de lessen ter harte die ze heeft geleerd tijdens haar slopende campagne in 2021.

“Ik denk dat vorig jaar me veel heeft geholpen in deze dingen, want het was het eerste jaar dat ik zoveel wedstrijden speelde”, zei Sorribes Tormo. “Vroeger zeiden we dat als je naar veel toernooien gaat, het moeilijk is als je de eerste ronde verliest, maar als je wedstrijden wint, is het nog moeilijker.

“Ik herinner me dat ik vorig jaar in Miami speelde en ik was in quarters, en voor mij was het alsof het toernooi al een maand was. En ik was nog steeds in quarters. Ik herinner me dat ik Silvia vertelde, ik weet niet hoe ze het doen. geweldig Dat is dus iets waar je aan moet wennen.

Nog een les? Soms is minder meer.

“Als ik bijvoorbeeld om vijf uur ‘s middags of om zeven uur speel, zou ik’ s morgens gaan en ik zou een uur oefenen, dan zou ik opnieuw gaan, en dan zal ik 45 minuten opwarmen. Dit is ook Veel. Je hebt het niet nodig. Alles is al gedaan!

“Vorig jaar in Miami herinner ik me dat ik ‘s middags speelde en ‘s ochtends niet naar de site ging. Op de eerste dag dacht ik: oh mijn god, ik doe niets. Hoe is het mogelijk? vanmiddag de bal kunnen raken.

Madrid: Sorribes Tormo houdt Pavlyuchenkova tegen in opener

2022 Madrid

.

Leave a Comment